Blog

Teslin toranj na Zlatiboru

Internacionalni omladinski naučno-istraživački centar Teslin toranj gradiće se na Zlatiboru, predviđeno je Memorandumom o razumevanju koji potpisali Branislav Mitrović, predsednik Upravnog odbora Naučno-obrazovne fondacije Teslianum, inače akademik i profesor na beogradskom Arhitektonskom fakultetu i Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

U okviru budućeg kompleksa, kako je rečeno, osim monumentalnog tornja od oko 100 metara, biće naučni, obrazovni i istraživački centar, muzej i razni interaktivni sadržaji.

Planirano je da se toranj gradi u okviru kompleksa Dino parka Zlatibor, a Branislav Mitrović je rekao da on neće biti replika eksperimentalnog i srušenog tornja u Americi, koji je Nikola Tesla sagradio pre više od veka.

To će, kako je dodao, biti “edukativni centar, simbol kreativne energije, projekat prosvećivanja, stvaralačke fantazije i svesti o važnosti Tesle”.

Teslin toranj, koji je predstavljen u obliku video animacije, neće biti konačna verzija tog objekta, za koji je akademik Mitrović dodao da je samo početna zamisao i da će, nakon detaljne razrade, uslediti procedure za idejno rešenje i izradu projektne i druge dokumentacije.

Source: zlatiborske.rs

Leave a Comment

Najnoviji Članci

King Of Rent Zlatibor

25 септембра, 2020

Teslin toranj na Zlatiboru

11 јула, 2020

Kategorije